Bucură-te de urmatoarele noastre evenimente de la 1250m altitudine: Rusaliile și Perseidele!

REZERVĂ OFERTELE

Parcul Natural Piatra Craiului

Trasee și popasuri perfecte în Munții Piatra Craiului

Situați în Transilvania, în partea centrală a Carpaților Meridionali, Munții Piatra Craiului sunt o operă de artă a naturii generoase, care ne-a oferit aproximativ 26 de km de creastă, peșteri, plante și alte minunății. Datorită traseelor variate, celor peste 40 de specii de orhidee ce pot fi observate și întâlnirilor neașteptate cu căprioare, masivul Piatra Craiului trebuie să intre pe lista ta de obiective turistice. Dacă vrei să afli de unde a venit numele acestui lanț muntos, ce trasee poți parcurge, unde poți înnopta pe parcursul aventurii tale și ce-ți mai rezervă o astfel de experiență, citește mai departe articolul nostru.

Povestea Munților Piatra Craiului

Numele „Piatra Craiului” are o origine tare interesantă. Acesta provine de la o legendă locală care vorbește despre un respectat conducător al poporului, numit Măritul. Cu toate că Măritul era iubit de oameni, el era trist pentru că nu avea moștenitori. Astfel, el a hotărât să organizeze un concurs pentru a-și alege un succesor la tron, concursul fiind deschis flăcăilor din toate colțurile țării.

Auzind de competiția pentru tron, un păstor numit Brăduț, care locuia în înaltul munților, a venit să-și încerce norocul la îndemnul prietenilor săi. Brăduț s-a dovedit a fi un luptător înzestrat, care chiar și în cursa pe potecile sinuoase ale muntelui până la Piatra cea Mare, a fost rapid și neclintit. 

După trecerea tuturor testelor fizice, Brăduț a fost supus celei mai mari provocări – să rezolve problemele poporului. El a fost pus în fața unei ghicitori complicate: trei frați se certau pentru moștenirea lăsată de tatăl lor, care consta în trei lădițe – una cu aur, una cu oase și una cu pământ. Brăduț a rezolvat cu înțelepciune ghicitoarea, explicându-le fraților că fiecare a primit partea potrivită: unul a moștenit banii, altul animalele și ultimul pământul. Odată ce dreptatea a fost restabilită, a urmat o mare sărbătoare, iar Brăduț a devenit noul Crai al locului. De atunci, muntele pe care Brăduț a urcat a fost numit Piatra Craiului, ca un omagiu adus acestui păstor capabil și înțelept, care a reușit să devină mare conducător.

Munții Piatra Craiului, o comoară unică în relieful montan al României

Revenind în lumea profană, putem spune despre munții Piatra Craiului, situați pe teritoriul județelor Brașov și Argeș, că sunt remarcabili prin geologia lor aparte, dată de întinsa creastă singuratică, la poalele căreia se întinde pădurea. 

Această geologie variată oferă un habitat divers pentru circa 1.300 de specii de plante, dintre care 150 sunt ocrotite de lege. Astfel, în drumul tău vei întâlni flori precum ciuboţica-cucului, floarea de colț, trăstioara, mușcata de munte, macul galben sau margareta, dar și Garofiţa Pietrei Craiului, plantă care creşte doar pe teritoriul României. În ce privește fauna, pregătește-te să fii salutat de o parte din cele 200 de specii de fluturi prezente în zonă, de salamandre sau gușteri, numeroase specii de zburătoare precum șoimul călător sau cocoșul de munte, și poate chiar de vreun bursuc, mistreț, cerb sau de o capră neagră.

Spre deosebire de munții din jur, precum Munții Leaota, Munții Bucegi, Munții Făgăraș și Munții Iezer-Păpușa, alcătuiți predominant din roci cristaline, Munții Piatra Craiului seamănă cu o „lamă” abruptă și ascuțită din roci metamorfice, în special roci calcaroase datând din jurasic. Creasta, cea mai lungă din țară, se întinde pe o lungime de aproximativ 26 de kilometri și o lățime de aproximativ 6-8 kilometri, iar faimoșii pereți verticali, înalți de 400 – 650 de m, între Padina Lăncii și Valea lui Ivan, au apărut datorită stratificării orizontale a calcarelor, creând un peisaj cu adevărat impresionant.

Altitudinea maximă a munților este atinsă în Vârful La Om, acesta având 2.237 m, însă numeroase piscuri depășesc 2000 m: Vf. Padina Popii (2.025 m), Vf. Ascuțit (2.150 m), Vârful dintre Țimbale (2.170 m), Vf. Țimbalul Mare (2.177 m),  Vf. Căldării Ocolite (2.202 m), Vf. Sbirii (2.220 m).

Sursa: https://muntii-nostri.ro/ro/povestiri/piatra-craiului-la-pas-pe-potecile-craiesei-carpatilor

Parcul Național Piatra Craiului, o arie de 14.800 ha, protejată încă din 1938, cuprinde minuni ale naturii precum: vârfuri abrupte, grohotișuri, cheiuri (Cheile Zărneștiului, Cheile Dâmbovicioarei, Cheile Vlădușca), peșteri (avenul de sub Vf. Grind fiind cea mai adâncă peșteră din România: -769 m), cursuri de apă, ochiuri de mlaștină, zone carstice (Cerdacul Stanciului, Prăpăstiile Zărneștiului, Padina lui Calinet, Fântâna lui Botorog, Fântâna Domnilor, La Zăplaz), precum și pajiști montane, fânețe, pășuni și zone împădurite.

Peisajul cultural și istoric al Munților Piatra Craiului adaugă un alt strat de unicitate. Acest lanț montan a fost locuit de om încă din cele mai vechi timpuri, iar astăzi, comunitățile locale păstrează obiceiurile și tradițiile specifice acestei regiuni. Casele tradiționale din lemn, stânele de munte, și agricultura tradițională aduc un farmec autentic, iar ospitalitatea locuitorilor contribuie la atmosfera prietenoasă și autentică a acestei zone.

Trasee în Munții Piatra Craiului

Cea mai mare atracție a Munților Piatra Craiului rămâne totuși natura sălbatică și posibilitățile de drumeție și escaladă. Parcul Național Piatra Craiului oferă o rețea extinsă de trasee marcate, care duc prin păduri de foioase, pajiști alpine și chei înguste. Cu toate că drumeția poate fi provocatoare, recompensa este desăvârșită: priveliști panoramice asupra crestei și ocazional întâlniri cu animale mai blânde, precum veverița, sau animale sălbatice, precum mistrețul sau ursul carpatin.

Dintre cele 40 de trasee marcate, le recomandăm pe următoarele:

Cabana Plaiul Foii – Refugiul Diana. Acest traseu scurt, care îți va lua maxim 3h, urmând triunghiul galben, este unul ce coboară din Plaiul Foii către Zărnești. Urmând cursul pârâului Padina lui Râie și urcând spre Poiana Padina Popii, până la marginea pădurii unde se află Valea Urșilor, te vei bucura de văi și locuri sălbatice. Apoi, după un urcuș accentuat, vei găsi pe dreapta un vârf singuratic numit Acul Dianei și vei ajunge în poienița Curmătura Prăpăstiilor, unde te poți odihni în refugiul Diana.

Căminul Cultural Șirnea – Șaua Groapele – Șaua Joaca și retur. Distanța de 14 km se parcurge în 5h, traseul pornind din superbul sat Șirnea, situat în pasul Rucăr-Bran. Este un traseu extrem de plăcut toamna, cu pante ușoare, puțin mai accentuate către Șaua Groapele. 

Bran – Vf. Măgura Mare. Cei 9 km pot fi parcurși în 6 ore, nivelul de dificultate fiind ușor spre mediu. Traseul începe din poiana aflată lângă Castelul Bran, dar poți găsi punctul de plecare căutând pe hartă Vama Medievală Bran sau întrebând localnicii. Traseul îți va oferi priveliști minunate către Munțiii Bucegi, Piatra Craiului, Vârful Postăvaru, Piatra Mare și către pitoreștile localități din jur, precum Moeciu, Zărnești și către satul Peștera.

Prăpăstiile Zărneștilor. Sursa: https://www.visitzarnesti.ro/

Fântâna lui Botorog – Prăpăstiile Zărneștilor – Cheia Pisicii – Șaua Vlădușca – La Table – Șaua Joaca – sat Peștera – Dealul Munteanului Fântâna lui Botorog. Acest traseu de 17 km poate fi parcurs în 6h și te va duce în mare parte pe drumuri forestiere, excepție făcând Cheia Pisicii, unde debitul râului ar putea crește, făcând mai dificilă traversarea cu ajutorul bolovanilor.

Fântâna lui Botorog – Prăpăstiile Zărneștilor – Cabana Curmătura – Șaua Crăpăturii – Cabana Curmătura – Poiana Zânoaga – Fântâna lui Botorog. Distanța de 15 km, pe care o vei parcurge în 7.5h, te va duce pe un drum presărat cu brândușe sau ghiocei, dacă alegi să parcurgi acest traseu primăvara. Este important să fii pregătit cu bani cash, pentru a plăti taxa de acces în Parcul Național Piatra Craiului, în valoare de 5 lei. Drumul are o dificultate mică spre medie, neavând de străbătut prăpăstii, ci doar pante. În ce privește marcajele, urmează punctul galben până la Cabana Curmătura, apoi dunga galbenă de la Curmătura către Fântâna lui Botorog prin Poiana Zănoaga.

Cerdacul Stanciului. Sursa: https://muntii-nostri.ro/ro/povestiri/piatra-craiului-la-pas-pe-potecile-craiesei-carpatilor

Cabana Plaiul Foii – Refugiul Spirla – Umerii Pietrei Craiului – Marele Grohotiș – Cerdacul Stanciului – retur. Acest traseu spectaculos de 15 km îți va lua 9h, nivelul de dificultate fiind ușor spre mediu. Drumul tău va începe la Plaiul Foii, o zonă aflată la baza masivului Piatra Craiului, până unde poți ajunge cu mașina. Dacă îți dorești să te bucuri și de „Găurile de la Zăplaz”, un fenomen carstic deosebit, poti devia puțin din drum după ce treci de Refugiul Spirla. Apoi, admirând rând pe rând Umerii Pietrei Craiului, Marele Grohotiş și Cerdacul Stanciului, te vei bucura de cele trei mari bijuterii ale masivului, atât de fotogenice. De altfel, Marele Grohotiș, aflat la baza Peretelui Uriaș, este cel mai mare grohotiș din țară, având o lățime de aproximativ 4 km. În ce privește marcajele, urmează linia roșie, apoi triunghiul albastru.

Pregătirea pentru un traseu montan este esențială, așa că nu uita să-ți iei echipamentul potrivit. Acesta poate include încălțăminte rezistentă la apă și cu talpă aderentă, haine adecvate pentru vremea de afară și haine de rezervă, rucsac, baston de drumeție, ochelari de soare și o lanternă. Pregătește-ți gustări ușoare, precum fructele uscate, nucile sau batoanele energizante și ia cu tine o cantitate suficientă de apă.

Popas de vis lângă Munții Piatra Craiului

O parte din farmecul Munților Piatra Craiului constă în locurile de popas, unde poți admira priveliști spectaculoase și te poți destinde după o zi de drumeție. Dacă asta te trimite cu gândul la o saună sau un ciubăr bine încălzit, un vin sau o afinată locală și posibilitatea de a privi în continuare Munții Bucegi și Masivul Piatra Craiului, atunci te așteptăm la Ursa Mică Glamping Resort. Această oază de relaxare se află la doar 8.6 km de Parcul Național Piatra Craiului și este accesibilă cu ajutorul drumului național DN73.

Experiența de glamping nu înseamnă doar odihna într-un bungalow elegant sau într-un cort de vis cu toate facilitățile necesare, ci o conexiune mai puternică cu natura. De cum vei păși afară, te vei bucura de aer curat, de sunetele naturii, de culori, toate fără ca vreun bloc sau vreo mașină să intre în peisaj.

În plus, mesele copioase incluse în pachet, cu produse de la fermele și stânele locale autorizate, îți vor da energie pentru a vizita și alte obiective importante din Transilvania,  precum castelul Dracula, peștera Ialomiței, mănăstirea Bran, cascada Moara Dracului, rezervația de urși Zărnești, prăpăstiile Zărneștiului sau altele. 

Trebuie să știi că restaurantul Panoramic Ursa Mică, aflat la 1.250 m altitudine, este un local atât de iubit, încât deseori vin aici persoane care nu sunt cazate în resort, dar vor să se bucure de produse și priveliști pe care nu le pot găsi nicăieri în altă parte. 

Monumente și atracții aflate în preajma Parcului Național Piatra Craiului

Dacă vrei să te bucuri de câteva atracții istorice și culturale care îmbină farmecul tradițional cu istoria îndepărtată, vizitează neapărat Castelul Dracula (sau Castelul Bran), aflat la 20 de minute cu mașina față de Ursa Mică Glamping Resort și 40 de minute față de Parc. Fiind o cetate militară construită în secolul XIII pentru supravegherea Pasului Rucăr-Bran, edificiul a căpătat o nouă alură în 1920, când a devenit proprietatea reginei Maria a României.

La un minut distanță de castel se află Muzeul Satului Bran, unde poți admira case tradiționale țărănești cu anexe gospodărești și poți înțelege ocupațiile tradiționale ale localnicilor, precum prelucrarea lemnului sau creșterea animalelor.

De asemenea, la 18 km de Parcul Național Piatra Craiului, poți explora vestigiile așezării romane de la Podu Dâmboviței, care datează din secolele II-III d.Hr. Ruinele cetății Oratea din satul Podu Dâmboviței, o cetate construită în mijlocul secolului XIV, reprezintă o altă destinație interesantă pentru cei pasionați de istorie și arhitectură medievală. 

Dacă ești mai degrabă interesat de viața spirituală a locului, poți vizita numeroasele biserici construite cu secole în urmă, printre care Biserica de lemn „Sf. Gheorghe” a schitului Dragoslavele, Ansamblul Bisericii „Sf. Nicolae” din Zărnești sau Biserica „Sf. Nicolae” din Moieciu de Jos.

În încheiere, amintim că Munții Piatra Craiului atrag un număr impresionant de turiști străini, iar acest lucru nu ne miră deloc. Acest colț al naturii românești, emblematic pentru regiunea Transilvania, oferă o combinație perfectă între peisaje spectaculoase, biodiversitate bogată și istorie fascinantă, astfel că merită cunoscut de toată lumea. 

Indiferent dacă ești pasionat de drumeții montane, fotografie sau pur și simplu liniște, acest loc remarcabil are ceva special de oferit. Iar alături de experiența de glamping la Ursa Mică Glamping Resort, zilele pe care le vei petrece în natură vor fi acele zile despre care le vei vorbi cel mai mult prietenilor tăi și care te vor încărca cu amintiri unice.

Ești gata să trăiești o experiență inedită la
Ursa Mică Glamping Resort?

Abonează-te la newsletter    Newsletter trees
    Book
    online!