Bucură-te de următoarele noastre evenimente de la 1250m altitudine: Halloween, Sfântul Andrei & Ziua României, Crăciun și Revelion sub Cerul Carpaților.

REZERVĂ OFERTELE

Explorează Peștera Ialomiței

Explorează Peștera Ialomiței și minunile sale ascunse

Peștera Ialomiței, cunoscută și sub numele de Peștera Ialomicioarei sau Peștera Regilor, este situată în localitatea Moroeni, județul Dâmboviţa, la aproximativ 120 de km de București. Aflată la o altitudine de 1.660 m, scobită în calcarele jurasice ale Muntelui Bătrâna, parte a munților Bucegi, peștera își ia numele de la râul Ialomiţa, care izvorăşte la 10 km distanţă. Cunoscută încă din secolul al XVI-lea, când Mihnea Vodă cel Rău a folosit-o drept refugiu în timpul pribegiei sale spre Transilvania (1510), peștera găzduiește și un lăcaș de cult, ridicat de acesta în semn de mulțumire lui Dumnezeu, pentru că a scăpat de turci. Dacă vrei să afli mai multe curiozități despre peștera  de 1.128 metri și cum să ajungi la ea, unde te poți relaxa după expediție și ce alte activități sunt disponibile în zonă, citește mai departe articolul nostru.

Caracteristici remarcabile ale Peșterii Ialomiței

Când pășești în Peștera Ialomiței, simți că pătrunzi într-un loc care s-a format de-a lungul a milioane de ani. Procesul a constat în dizolvarea treptată a rocilor calcaroase prin intermediul apei infiltrate în sol, proces care a dus la formarea unei rețele complexe de galerii, stalactite și stalagmite. O galerie aparte este „Galeria Urșilor”, cea în care au fost găsite oase care dovedesc că acum aproximativ 10.000 de ani, aici au existat refugii ale ursului cavernelor – „Ursus Spelacus Blum”. 

După alte galerii captivante, ultimul punct vizitabil al peșterii este reprezentat de „Altar”, unde stalactitele sunt poziționate în așa fel încât creează iluzia unui altar de biserică. Pe aici curge și pârâul denumit „Izvorul de apă vie”, apa fiind complet lipsită de reziduuri sau minerale. Geologii cred că izvorul trece prin mai multe filtre naturale calcaroase și de argilă, apoi peste zăcăminte de argint, toate acestea determinând purificarea absolută a apei.

Deoarece cursurile subterane de apă ale râului Ialomița sculptează continuu peștera, creând peisaje de o frumusețe unică, iar lacurile subterane reflectă formațiunile stâncoase, numeroși călugări aflați în căutarea unui loc izolat și potrivit pentru rugăciune și-au regăsit liniștea aici. Legenda spune că Apostolul Andrei, trimis să încreștineze România, a găsit și el adăpost în această peșteră pitorească.

Pentru că nu puțini au fost călugării care au poposit în Peștera Regilor, la baza intrării există și un cimitir străvechi pentru cei care au trăit aici cu secole în urmă. Întrucât pe unul dintre morminte lespedea rămâne tot timpul caldă, s-au realizat măsurători care au arătat că locul poartă o anumită încărcătură energetică, dar nu s-a putut dovedi de ce natură este această energie și care este cauza vibrațiilor depistate în interiorul peșterii.

Importanța Istorică și Culturală a Peșterii Ialomiței

Sursa: https://primariamoroeni.ro/obiective/pestera-ialomitei/

Peștera Ialomiței a servit drept loc ritualic, loc de pelerinaj, adăpost și casă încă de când primii oameni au călcat în interiorul ei. Arheologii  au descoperit aici dovezi ale locuirii umane ce datează încă din perioada preistorică, obiectele și uneltele vechi servind la o mai bună înțelegere a modului în care trăiau comunitățile umane din trecut.

Prima mențiune oficială a peșterii este realizată de către I. Kleinlauf în 1793, într-o lucrare despre peșterile din Transilvania, iar până în 1897, peștera a fost considerată cea mai mare cavitate subterană din Principatele Române.

Datorită bogățiilor sale și a numărului mare de turiști pe care îl atrage, conservarea peșterii este, desigur, o prioritate. Astfel, accesul este strict reglementat, iar turiștii sunt ghidați de specialiști în speologie pentru a evita deteriorarea formațiunilor fragile. 

Ce trebuie să știi dacă vrei să vizitezi Peștera Ialomiței

Sursa: https://primariamoroeni.ro/obiective/pestera-ialomitei/

Accesul către Peștera Ialomiței, aflată între Cabana Padina și Hotelul Peștera, se realizează cu vehiculele personale, fie urcând pe șoseaua din Sinaia, pe lângă cabanele Izvorul Dorului și Bolboci, fie venind dinspre Târgoviște, pe drumul ce urcă pe Valea Ialomiței și trece prin zona barajului de la Bolboci. Totodată, linia de telecabină Buşteni-Babele-Peştera, face posibil accesul spre acest loc de poveste.

Este important de reținut că temperatura în peşteră oscilează între 4 şi 6 grade, astfel încât va trebui să te imbraci gros pentru a te putea bucura de cei 450 de m amenajați pentru vizitare. Umiditatea este și ea destul de mare, între 85 şi 100% pe tot parcursul anului.

În ce privește programul, peștera este deschisă de luni până duminică, între orele 09:00 – 13:00 și 14:00 – 18:00, între orele 13:00-14:00 realizându-se igienizarea spațiului expozițional. Biletele costă 10 lei pentru adulți și 5 lei pentru elevi, studenți și pensionari.

Locul ideal de odihnă aproape de Munții Bucegi

La mai puțin de 18 de km față de Parcul Național Bucegi, 200 km față de București, 45 km față de Brașov și 330 km față de Cluj, vei găsi o adevărată insulă de pace situată la 1.250 m altitudine. Ursa Mică Glamping Resort, locul unde poți trăi experiența relaxării într-un cort de lux sau într-un bungalow, te așteaptă cu tururi ghidate, ciubăr și saună, cu sunetul greierilor pe care să adormi după o zi lungă și cu aerul proaspăt de munte care te va mângâia dimineața. 

Aici, la granița dintre Muntenia și Transilvania, te vei putea bucura de mese bogate la restaurantul Panoramic Ursa Mică, de plimbări prin satele tradiționale din jur (Șirnea, Ciocanu, Fundata, Peștera sau Măgura), de istoria castelului Dracula sau a cetății Râșnov, de verdele crud al ierbii pe timp de vară și de nesfârșita plapumă de zăpadă pe timp de iarnă.

Atracții aflate în preajma Peșterii Ialomița

Dacă vrei să-ți intri cât se poate de serios în rolul de explorator, poți vizita numeroase alte obiective turistice în preajma peșterii sau a resortului Ursa Mică. Ne referim aici la Mănăstirea Sinaia, o capodoperă arhitecturală care îți va oferi o incursiune în istoria religioasă și culturală a zonei, la Castelul Peleș, reședința de vară a regilor României, și chiar la întregul Parc Național Bucegi, cu ale sale trasee montane unde te poți întâlni cu veverițe, mistreți sau capre negre. Cascada Caraiman și Crucea Eroilor de pe Muntele Caraiman sunt alte puncte de atracție aflate în apropiere, toate oferindu-ți posibilitatea de a te conecta cu natura, dar mai ales cu tine.

Cu cât te apropii de Ursa Mică Glamping Resort, te poți perinda și prin Cheile Zărneștiului sau Cheile Râșnoavei (aflate la 30 de km), poți vizita Dino Park (aflat la 29 de km) sau poți continua explorarea peșterilor cu ajutorul Peșterii Ulucele (situată la 16 km de glamping).

Orice obiective ai alege pentru vacanța sau escapada ta, știm sigur că Transilvania este locul unde vei găsi liniștea, dar și adrenalina de care ai nevoie, iar Ursa Mică Glamping Resort este experiența care te va face să vrei să te întorci iar și iar.

Ești gata să trăiești o experiență inedită la
Ursa Mică Glamping Resort?

Abonează-te la newsletter



    Newsletter trees
    Book
    online!