Bucură-te de următoarele noastre evenimente de la 1250m altitudine: Halloween, Sfântul Andrei & Ziua României, Crăciun și Revelion sub Cerul Carpaților.

REZERVĂ OFERTELE

Fundata

Explorând Fundata: Aventuri în cea mai înaltă  localitate din România

Dacă vrei să respiri cel mai curat aer din țară, pune chiar acum comuna Fundata din județul Brașov pe lista de obiective turistice. Situată în inima Munților Carpați și având locuințe aflate chiar și la 1.400 de metri altitudine, această comună oferă oamenilor cel mai curat aer din România, lucru confirmat de stația meteo din apropiere. 
Comuna, plasată în mijlocul Pasului Rucăr-Bran, pe drumul european E574, datorează prospețimea aerului poziționării sale într-un cadru înconjurat de păduri și munți semeți precum masivii Bucegi și Piatra Craiului. Cu traseele și satele ei turistice, Fundata, Fundățica și Șirnea, această comună este locul perfect din care să începi să explorezi Transilvania.

Aflată la 200 de km de București, la 342 de km de Cluj și la 349 de km de Iași, comuna Fundata are o istorie bogată și fascinantă. Această porțiune magică din Transilvania a fost menționată pentru prima dată în documente în secolul al XVIII-lea și este locul unde s-a născut schiul fond la început de secol XX. Pentru că drumurile nu erau asfaltate și nu exista altă formă de transport, oamenii se deplasau deseori cu schiurile. Astfel, principesa Ileana, fiica reginei Maria, a dispus organizarea de cursuri de schi pentru ca și copiii să învețe, iar la 23 februarie 1930, a avut loc prima competiţie de schi fond.

De-a lungul timpului, Fundata a evoluat, dar a reușit să-și păstreze tradițiile și obiceiurile, pe care le poți cunoaște vizitând Muzeul „Nicolae Frunteș” din Șirnea. Poți participa și la numeroase festivaluri locale precum: Nedeia Munţilor (Fundata, 20 iulie), Măsura laptelui (Şirnea, luna iulie), Iarna la Şirnea (la sfârşitul lunii ianuarie), Focul lui Sumedru (Fundata şi Şirnea, 25 octombrie) și Festivalul de reconstituire istorică, ce amintește de luptele desfăşurate între armata română şi armata Puterilor Centrale în cadrul Primului Război Mondial. Fundata a fost, de altfel, prima localitate eliberată de armata română la intrarea în Transilvania și tot aici s-au înregistrat primele pierderi ale armatei române.

Activități și trasee în comuna Fundata

Sursa: https://static.cem.ro/2015/10/ghid-ecoturistic1.pdf

Fundata oferă o gamă variată de activități pentru toate gusturile, de la relaxare și explorare a naturii până la aventuri montane și activități culturale. Dacă te interesează în primul rând traseele montane, află că în zonă găsești 9 trasee ecoturistice care te vor trece prin păduri și fânețe, pe lângă case ce-ți vor aduce aminte de ulițele copilăriei și poteci accesibile și iarna:

  1. T1 (Hoinăreală prin Șirnea): Traseul începe în centrul satului Șirnea, ne duce către Muzeul Etnografic  „Nicolae Frunteș”, iar apoi urcă cu ajutorul unui drum forestier, ducându-ne până la un marcaj cu „bandă roșie”. De aici cotim la stânga printre case, iar după câteva sute de metri părăsim drumul și cotim iarăși la stânga. Începem să coborâm și întâlnim formațiuni calcaroase precum „Piatra Dracului”, apoi traversăm drumul județean și intrăm din nou pe drum, urcând ușor către Pensiunea Crai Nou. Spre finalul traseului, trecem pe lângă o stână tradițională, iar după câteva suișuri, traseul coboară spre centrul satului, unde ne putem răcori cu apă de izvor. „Omulețul albastru” ne însoțește permanent pe acest traseu, oferind o bună vizibilitate pe tot parcursul drumului.
  2. T2 (Hahui prin Fundata): Pornind din fața primăriei Fundata, pe drumul județean, drumul șerpuiește printre dealuri și formațiuni de calcar, aducându-ne în fața școlii din Fundata. Pe partea dreaptă, zona se deschide cu Padina Lungă și o priveliște remarcabilă spre Munții Leaota și muchia de legătură cu Munții Bucegi. Drumul de asfalt urcă și coboară în valuri, întâlnind unități de cazare. La intersecția cu o troiță de lemn, traseul continuă la stânga pe un drum forestier cu fânețe și garduri de piatră. După traversarea unei păduri de conifere, traseul ajunge la Complexul Cheile Grădiștei-Fundata, iar de aici continuă printre case răsfirate și formațiuni calcaroase, „Omulețul roșu” însoțindu-ne până ajungem la drumul de asfalt.
  3. T3 (Plimbare prin Andole/Andolia): Începem traseul marcat cu „Omuleț albastru” din centrul satului Moieciu de Sus, urcând spre biserică și apoi spre „Casa Inspectorului Tișcă”. De acolo, mergem spre dreapta pe o potecă de pământ spre succesiunea de fânețe numită „Poiana Andolia”, care la final ne încântă cu priveliști către Munții Piatra Craiului. Traseul continuă prin Pădurea Magistratului și ajunge la un luminiș larg, după care cotește spre stânga și urcă pe vechiul drum pietros până la Complexul Cheile Grădiștei-Fundata, urmând apoi un drum forestier spre stânga. După puțin timp ieșim din pădure, urmând să coborâm spre centrul satului până găsim drumul de asfalt. În curba din apropierea bisericii părăsim drumul asfaltat și continuăm pe un drum de pământ la stânga, spre zona cu deschidere spre Munții Bucegi. Aici se poate vizita Casa Veche a familiei Stoian, care găzduiește o colecție numeroasă de obiecte populare. Traseul coboară, iar la prima fâneață cotește spre pădure, urmând a ajunge iar într-o zonă de pășune și apoi la „Casa Inspectorului Tișcă” pentru o priveliște asupra văilor din Moieciu de Sus și munților Leaota și Bucegi. Traseul se încheie cu aceleași serpentine spre zona centrală.
  4. T4 (Hoinăreală prin Fundățica): Expediția începe pe asfalt, pe Valea Popii, și urcă pe muchia abruptă din dreapta, numită „Coasta lui Bălan”. Aceasta are însemnătate istorică întrucât marchează granițele dintre Imperiul Austro-Ungar și Regatul României. Urmând marcajul „Omuleț verde”, traseul ajunge la pășunea largă Șleaul Mândrului, continuând prin pădure până la poiana pitorească „La Mândru”. De aici, odată întâlnit traseul „Bandă roșie”, se coboară pe drumul forestier, apoi pe drumul județean ce duce spre biserică. La intersecția cu drumul de asfalt, traseul continuă pe un drum pietruit printre case. După o urcare scurtă, se ajunge din nou pe asfalt, coborând spre dreapta printre case vechi și fânețe.În apropierea bisericii, se părăsește drumul județean și se continuă pe un drum de pământ la stânga, acesta oferind o deschidere spre Munții Bucegi și urmând vechea potecă de legătură dintre Moieciu de Sus și Fundata. Valea se lărgește, oferind o priveliște impresionantă spre Valea Gaura din Munții Bucegi. Traseul coboară prin pădure, urmând firul văii secate, și se întoarce rapid în punctul de plecare pe Valea Popii.
  5. T5 (Lacul fără fund): Traseul marcat cu “Omuleț portocaliu” începe din fața Primăriei Fundata, către dreapta, și urmează traseul turistic „Bandă roșie” pentru a coborî lin printre fânețe și pășuni până la drumul județean, pe care se cotește din nou la dreapta. Aici, traseul oferă o priveliște asupra unui adevărat muzeu viu al satului, cu gospodării ce păstrează elementele arhitecturii tradiționale. Când se termină casele, traseul cotește pe un drum forestier în ușoară urcare și continuă spre stânga pe malul unei văi largi. De aici, se observă craterul „Lacului Fără Fund”, o dolină prăbușită. După un ocol spre lac, traseul intră pe Valea Rudărița și continuă în stânga pe un drum forestier mărginit de pereți stâncoși, ajungând la „Tree Adventure Park”, o zonă de agrement unde se află și o mică pârtie de schi. În final, traseul trece prin pădure și se îndreaptă spre biserica din Fundata.
  6. T6 (Prin hotar la Șleaul Mândrului): Traseul „Omuleț galben” începe din centrul satului Moieciu de Sus, șerpuind printre case și pensiuni pe Valea Popii. Drumul străbate o pășune ce alternează cu pădure, traversând râul pe un pod de lemn, urcând apoi susținut spre poiana „La Mândru”. Din poiană, traseul continuă spre dreapta prin păduri, ajungând în pășunea largă, Șleaul Mândrului. Pe drumul de muchie, vechea graniță dintre Imperiu și Regat, se coboară la stânga pe un drum de piatră spre Fundata.Traseul șerpuiește printre case tradiționale, traversând vechiul hotar la intersecția cu drumul de asfalt. Continuă prin fața Bisericii Vechi și a Căminului Cultural Fundata, coborând spre Moieciu de Sus, pe valea ce se lărgește, oferind priveliști spre Valea Gaura din Munții Bucegi. Traseul coboară și cotește spre stânga în pădure, unde valea este dominată de o formațiune calcaroasă impresionantă. Se continuă ușor pe potecă până la „Casa Inspectorului Tișcă”, iar apoi se finalizează cu serpentine spre zona centrală a satului.
  7. T7 (La pas prin Vama Giuvala): Traseul „Omuleț verde” începe din fața Primăriei Fundata, spre stânga, și urmează un drum național pentru o scurtă distanță. Apoi coboară într-o pășune presărată cu bolovani și continuă pe o potecă de animale, până ajunge la un islaz larg. Urmează o ușoară urcare către dreapta, până la Vama Giuvala, un loc de control al vechii granițe, unde se pot observa rămășițele clădirilor vechi. După o scurtă porțiune pe drumul național, se cotește în stânga pe un drumeag printre fânețe și pășuni. După o coborâre abruptă prin pădure, traseul se conectează la un drum de pământ deasupra Drumului Șirnii, continuând ușor spre stânga. În apropiere se întâlnesc câteva case izolate, iar de aici se merge spre stânga pe traseul turistic „Bandă roșie”. Priveliștea oferită surprinde Cheile Dâmboviței și formațiunile deluroase din Culoarul Rucăr. Drumul devine o potecă care se strecoară ușor prin pădure, iar traversând o văiugă se revine la islazul inițial. Continuând pe poteca de animale, se ajunge din nou în drumul național.
  8. T8 (Pe culmea Bisericuței): Traseul cu marcajul „Omuleț roșu” începe din spatele Căminului Cultural din Moieciu de Sus, cu o urcare abruptă. Pe parcursul traseului, se traversează fânețe separate de garduri, iar priveliștea asupra Munților Bucegi este impresionantă. Pe măsură ce urcarea devine mai domoală, se ajunge într-un mic platou înconjurat de formațiuni stâncoase, cu punctul culminant la „Vârful Bisericuța”. Traseul pe poteca de muchie de pe Culmea Bărbulețului continuă printr-o succesiune de mici urcări și coborâri. După intersecția cu pădurea, se coboară abrupt la stânga, spre marginea satului, apoi se continuă pe asfalt spre zona centrală. După aproximativ 1 km, în dreptul pensiunii Taverna Moieciu, se urcă susținut spre Plaiul Pleșii. Traseul continuă pe Culmea Lungă până în Colțul Ziliștea, iar apoi se traversează pâlcuri de pădure până la o vale largă pe stânga, care coboară lin spre Moieciu. Pe acest traseu, se străbat zone de pădure și o vale umbroasă, până când se ajunge pe un drumeag care coboară lin spre centrul satului, în spatele Școlii Generale.
  9. T9 (La Amfiteatru): Traseul cu marcajul „Omuleț portocaliu” începe din centrul satului Moieciu de Sus și se îndreaptă spre biserică, apoi urcă în serpentine către „Casa Inspectorului Tișcă”, una dintre puținele case ce au curte interioară din sat. De-a lungul plimbării, se parcurge un drum de pământ care trece pe lângă „Poiana Andolia”, o succesiune bine întreținută de fânețe înconjurată de pădure. Traseul continuă prin Pădurea Magistratului, coborând către Complexul Cheile Grădiștei Moieciu. După traversarea râului, se continuă în stânga, pe drumul județean ce trece prin Cheile Grădiștei, iar la prima curbă, se abandonează asfaltul pentru a urca abrupt pe un drum de pământ către malul Sumedreștilor din Culmea Lungă. Drumul de culme se îndreaptă lin spre Dealul Cremenii, unde se pot observa urmele unei foste așezări preistorice. Aici se ajunge la un platou cunoscut sub numele de „Amfiteatrul Transilvaniei”, dominat de o casă cu o formă neobișnuită, care amintește de un munte. Traseul continuă pe muchie, oferind o priveliște panoramică spre Munții Bucegi, până când ajunge la o vale largă pe partea dreaptă, care coboară ușor spre Moieciu de Sus. Urmează această potecă care traversează zone de pădure și o vale umbroasă, până când ajunge într-un drumeag ce coboară lin spre centrul satului, situat în spatele Școlii Generale.

Pentru cei care-și doresc trasee mai antrenante, există următoarele opțiuni:

  1. Șirnea – Valea Ulmului – Valea Coacăzei – Zbârcioara – Moeciu de Jos: traseu de 2h nemarcat;
  2. Șirnea – Curmătura Groapelor – Valea Seaca a pietrelor – Vlădușca: traseu de 4-5 h marcat cu triunghi roșu;
  3. Șirnea – Ciocanu – Piatra Galbenă – La table: traseu de 4-5 h marcat cu cruce albastră;
  4. Fundata – Vârful Bucşa – Cabana Padina: traseu de 6-7 h marcat cu bandă roșie.

Dacă iubești sportul și vrei să vizitezi comuna pe timp de toamnă, poți participa și la concursul de alergare montană Maraton Piatra Craiului, care are loc în fiecare an, la începutul lunii octombrie. Aceasta este una dintre cele mai cunoscute competiții de alergare montană din țară, fiind o cursă prin care se face turul Pietrei Craiului și una care implică urcări dificile prin zone alpine. 

În timpul iernii, Fundata devine un paradis pentru iubitorii sporturilor de iarnă. Se pot practica schiul și snowboardingul pe pârtiile din apropiere, parte din Complexul Cheile Grădiștei-Fundata. Acestea sunt Fundata 1 (lungime 267m), Fundata 2 (lungime 450m) și Pârtia Moeciu (lungime 570m), toate prevăzute cu instalații pe cablu teleschi și pentru zăpadă artificială. 

Cazare și relaxare la 1250 de metri altitudine

Dacă vrei să experimentezi un nou mod de a călători, poți alege să te odihnești în primul glamping din țară, Ursa Mică Glamping Resort. Zilele petrecute aici, înconjurat de Masivii Bucegi și Piatra Craiului, la granița satelor Ciocanu și Șirnea, sunt o experiență transformatoare, căci te fac să tânjești după o viață activă, de care te poți bucura folosindu-te de bicicletele și ghizii de la locație.

Când seara va veni cu al său cer plin de stele, cu posibilitatea de a te relaxa în ciubăr ori saună, cu plimbări prin iarbă și odihnă într-un cort sau bungalow bine încălzit, dorința de a fi tot mai prezent în corp și alături de ceilalți se va activa cu siguranță.

Și dacă tot vorbim de bucuriile tactile, olfactive și nu numai, nu trebuie să ratezi ocazia de a savura preparatele tradiționale românești sau internaționale de la Restaurant Panoramic. Acesta este deschis tot anul pentru iubitorii de natură și produse bio, care nu se tem să complimenteze masa și cu un vin spumant, o băutură locală sau cu long drink-ul preferat. 

Obiective turistice în apropiere de Fundata

Pe lângă muzeul local, turiștii pot vizita vechea biserică ortodoxă de lemn „Adormirea Maicii Domnului (1830), Biserica ortodoxă nouă din Fundata, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” și „Sf Ierarh Nicolae” (construită între 1939-1943), Parcul Național Piatra Craiului, Munții Bucegi, Cheile Moieciului și Cheile Grădiștei, cascada La Chișătoare, Peștera și Cheile Dâmbovicioara, Prăpăstiile Zărneștilor, Castelul Bran, Cetatea Râșnov, Poiana Brașov sau Lacul Vidraru.

Aceste obiective turistice, precum și multitudinea de activități de vară și de iarnă fac din Fundata și împrejurimile sale o destinație de vacanță splendidă pentru iubitorii de natură, aventură și cultură.

Ești gata să trăiești o experiență inedită la
Ursa Mică Glamping Resort?

Abonează-te la newsletter



    Newsletter trees
    Book
    online!